Vad är en verkstadspress och hur används den?

bygga nytt hus

En verkstadspress är ett verktyg som är relativt okänt för den vanliga hobbysnickaren då det används främst inom industrin. Stansning, formpressning och monterings- och reparationsarbeten är processer som alla använder sig av en verkstadspress. Även i bilverkstäder är det ett vanligt förekommande verktyg med. Där används de till in- och utpressning av hjullager, bussningar och bultar, samt för riktning av axlar och balkar.

Det finns även en bred variation att välja från. Allt ifrån bänkmonterade pressar för små och precisionskrävande arbeten till stora och robusta golvkonstruktioner med kapaciteter på över ett hundra ton. De här större och tyngre varianterna av verkstadspressar finns med hydraulik för att orka genomföra de tunga arbeten de är designade för. En verkstadspress kan i de flesta fall justeras i både höjd- och sidled något som påverkar tryckkapaciteten. Detta gör att din verkstadspress kan anpassas beroende på vilket arbete du ska utföra. Denna mångsidighet innebär, som du förstår, att ett och samma verktyg kan användas vid fler tillfällen och i längre utsträckning. Du får alltså ut mer av din investering.

Som med allt arbete med maskiner är säkerheten väldigt viktig även vid användandet av en verkstadspress. Olika typer av säkerhetsanordningar som alla hat gått igenom rigorösa kvalitetskontroller finns ofta att köpa i samband som du köper din verkstadspress. Detta tillköp är något som starkt rekommenderas. Att ha säkerhet i fokus är grunden för all typ av arbete som involverar verktyg och maskiner. En verkstadspress ingår självklart i denna kategorin. Som namnet antyder är press- och klämskador de mest troliga att utsättas för. Att alltid ha fullt fokus på det man sysslar med, binda upp långt hår, inte ha löst sittande kläder som kan fastna i maskinen, att se till att barn inte oavsiktligt kan komma åt och sätta på maskinen är oerhört viktigt att tänka på och är alltid köparens ansvar.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *