En lektion i emballage

Vad är emballage?

Emballage är den grundläggande förutsättning för nästan alla produkter som ska säljas och transporteras. Utan förpackning kan produkten inte förvaras eller flyttas från en plats till en annan. Emballage kan också fungera som en produkts identitetsbäraren. Därför är det viktigt att ett bra emballage tillhandahålla ett skyddande och informativt hölje till produkten på ett sådant sätt att det skyddar produkten under materialhantering, lagring och förflyttning och även ger användbar information om innehållet i förpackningen till alla berörda parter.

Egenskaper för bra förpackningar

Förpackningar är mer än bara din produkts vackra ansikte. Din förpackningsdesign kan påverka allt från brottfrekvens vid leverans till om butiker är villiga att lagra det.

Dessa är egenskaperna hos bra förpackningar:

Öppning: Om din produkt är en som kommer att distribueras på ett sådant sätt att kunderna vill – och borde kunna – prova eller undersöka den innan de köper, måste din förpackning vara lätt att öppna och återförsluta. Om din produkt å andra sidan inte skulle öppnas av någon annan än köparen – till exempel ett receptfritt läkemedel – måste förpackningen utformas för att motstå och avslöja manipulering.

Storlek: Om din produkt måste skickas en lång sträcka till dess distributionsställe, kan skrymmande eller tunga förpackningar addera mycket till transportkostnaderna.

Varaktighet: Många produkter måste tåla tuff hantering mellan produktionsstället och slutkonsumenten. Oftast kan du inte lita på att distributör kan säkerställa en säker hantering för att skydda din produkt, måste din förpackning göra jobbet.

Funktioner av förpackning
Det finns många funktionerna som ditt emballage utför. Några av de viktiga nämns nedan:

Skydd: Skydd av produkten under hantering, förflyttning och lagring. Förhindrar skador genom att undvika förskjutning, rörelse eller kollision av produkter inuti förpackningen. Produkten bör skyddas från miljöpåverkan som värme, kyla, fukt etc. Den bör också vara manipuleringssäker för att förhindra alla former av förfalskning.

Bekvämlighet: Bekvämlighet paketet ska vara bekvämt ur logistisk och konsumentsynpunkt. Logistisk bekvämlighet handlar om hantering och lagring. Konsumentbekvämlighet handlar om lätt att öppna, lätt att bära, etc.
Innehåll:
Innehållet i förpackningen bör utformas på ett sådant sätt att den innehåller den förutbestämda volymen eller kvantiteten av produkten.

Faktorer som påverkar förpackningar

Tillsammans med funktionerna som nämns ovan finns det några andra faktorer som också påverkar förpackningen, såsom:

Produktens natur: Förpackningar för olika typer av produkter kommer att vara olika. Produktens fysiska form (dvs. fast, flytande, gas) avgör vilken typ av förpackning som är lämpligast.

Distans: Förpackningen kan också variera beroende på transportavståndet. Längre avstånd skulle kräva både tuffare och mer skyddande förpackningar.

Materialhanteringssystem: Förpacknings utformning och typ bör beslutas med hänsyn till vilken typ av materialhanteringssystem som ska användas. Mekaniserade och automatiserade system kan hantera stora förpackningar medan manuell materialhantering kräver att förpackningarnas storlek är mindre.

Produktkänslighet: Produktens känslighet mot, fysisk miljö och yttre element bör också beaktas. Vissa produkter är mer känsliga för temperatur (värme och kyla), fukt (fukt), damm, kemikalier, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *