Kan mattor flyga?

Det är främst i arabiska och persiska sagor vi möter flygande mattor. Tusen och en natt känner alla igen. Enligt vissa judiska myter hade också Kung Salomo en flygande matta (mattan var så stor att hela hans armé på 40.000 man fick plats på den. Även i modern västerländsk kultur har den flygande mattan sin givna plats. Bamse har en, likaså Harry Potter och Ture Sventon.

Sanning eller myt?
Men är flygande mattor bara en myt, kan det en gång funnits flygande mattor? Vi kan vara ganska säkra på att det inte har funnits, men inte sagt att det inte skulle kunna finns flygande mattor i framtiden.
Anders Wallerius skriver i en artikel från 28 december 2007 i Ny teknik om
forskare vid Harvard och Cambridge som påstår att det mycket väl skulle kunna sys en riktig flygande matta.

Hur skulle en flygande matta fungera i teorin?
Lakshminarayanan Mahadevan är professor i tillämpad matematik.
Han har räknat en hel del på tygers och textiliers beteende. Nu har han också räknat på en flygande matta. Han menar att man kan tänka sig mattan ungefär som en djävulsrocka. Har man bara rätt frekvens, vågform och amplitud så går det rent teoretisk skapa undertryck och övertryck som kan få en matta att lyfta och styra. Vågrörelsens riktning avgör hur mattan svänger. Farten avgörs av vågornas storlek. Hans beräkningar presenterades i Nature.

Hur skulle en flygande matta fungera i verkligheten?
För att mattan överhuvudtaget ska röra på sig krävs det någon slags motor. Lakshminarayanan Mahadevans kollegor vid Harvard har odlat fram råttmuskler på en yta. Odlas musklerna på en matta kan man i teorin kunna få mattan att röra på sig.

Är flygande mattor framtiden transportmedel?
Det måste bli ett nej på den frågan. Råttmuskelmotorn orkar inte driva en matta större än en näsduk och tjockare en plastfolie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *