Vi flyttar in i uthuset

För alla är det inte lockande att bygga nytt eller köpa en färdigbyggd bostad. Husdrömmarna kan vara större och vildare än så. Det är faktiskt inte helt ovanligt att många tänker på gamla stall, ladugårdar eller andra typer av uthus som vid första anblicken inte alls lämpar sig att bo i. Så hur ska du tänka om du fått en helt galen boendeidé? Är det ens genomförbart, och får man enligt lag? 

Vad räknas som ett uthus?
Ett uthus kan vara allt från stall och ladugårdar på landsbygden, eller ett fristående garage mitt inne i stan. Kola med ditt lokala byggnadskontor om reglerna. På vissa platser finns det lokala planeringsbestämmelser, vilket innebär att det nu är möjligt att omvandla uthus till en bostadsdel utan bygglov, så länge den byggnaden inte blir en självständig bostad i sig. Det betyder att du kan bygga ett rum, hemmakontor, växthus eller lekstuga. Men om du tänker omvandla byggnaden till ett beboeligt permanent utrymme måste detta utrymme uppfylla kraven och byggreglerna.

Fuktisolering och isolering
När du bygger upp isoleringen i en byggnad blir det mycket lättare och billigare att värma upp, vilket innebär att du väljer ett mer ekonomiskt alternativ på längre sikt. Isolering kan läggas till i mellanväggarna byggnad, mellan den ursprungliga strukturen och gipsinteriören.
Innan du börjar bygga är det också klokt att göra dig av med fukten i byggnaden så den inte kapslas in, strö upp stallpellets som får ligga ett par dygn för att dra åt sig överflödig dukt. Stallpellets av gran drar åt sig fukt väldigt bra. Vill du kontrollera hur mycket fukt det finns i en bostad kan du väga stallpellets innan och efter du spridit ut dem och de har fått ligga i minst tre dygn. Ökningen i procent motsvara luftfuktigheten med en tolerans på cirka 10 procent.

VVS
Om du ska använda ditt uthus som ett extra rum eller ett arbetsutrymme, skulle det vara perfekt att ha en rinnande vattenkälla och ett badrum där. För att göra detta krävs rörledning i avloppssystemet på din fastighet.

Elektricitet
Du kan göra alla de preliminära ledningarna själv, vilket innebär att du hittar uttags- och omkopplingspunkter där du tror att de kommer att behövas. Men om du är osäker på den här punkten bör du arbeta med elektrikern för att placera uttagen på rätt plats istället.

Uppvärmning
Om inte ditt uthus ligger i närheten av ditt hem, kommer du inte att kunna utöka din centralvärme så denna omfattar den nya boningen. I detta fall kanske du vill överväga en mer ”mobil”-lösning, t.ex. en fläktvärmare eller ett elektriskt oljeelement. Det kan också vara möjligt att installera en kamin för ved / stallpellets eller värmepellets; detta beror dock till stort utrymme du ska värma upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *