Varför bär dem namnskyltar?

Jag har tänkt en del på det här med namnbrickor och namnskyltar. Vad är dess egentliga syfta och vilka är det som tycker att de fungerar så pass bra att de används på så många ställen? Det finns givetvis situationer då namnbrickor eller namnskyltar är nödvändiga. Det finns också situationer då det är fördelaktigt och definitivt en bra idé att använda sig av. Men sedan finns det så många andra tillfällen och situationer då jag tycker det är onödigt. Eller så är det så att jag inte förstår varför de finns och då får någon gärna informera mig om det.

Låt oss ta exemplet Mc Donalds. När man beställer en Big Mac, några pommes och en stor Coca Cola, behöver man verkligen veta namnet på personen som tar emot ens order? Jag kan knappt komma på en situation då jag behöver veta dennes namn. Är det något fel på maten så är det ju enda inte dennes fel, då är det ju rimligtvis den som plockar ihop burgaren som ska ha skulden för felet. Att personer man beställer av på Mc Donalds har namnskyltar förstår jag helt enkelt inte.

Situationen blir ofta mycket märklig om man uppmärksammar namnbrickor och sedan använder informationen i samtalet med personer som bär namnskyltar. Om jag exempelvis skulle börja kalla personalen som tar min order på Mc Donalds för deras namn, som om jag kände dem, skulle en märklig spänning infinna sig mellan oss. Jag har på sätt och vis ingen rätt att kalla någon för dennes namn om vi inte hälsa på varandra, presenterat varandra för varandra. Att det står namn på namnbrickor betyder inte att informationen ska missbrukas, tydligen. Det finns kanske inte något mer klyschigt än när någon talar med en person som bär namnbricka och när samtalet avslutas så sägs något i likhet med ”Tack för hjälpen! Ta hand om dig Sanna”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *