Så här hittar du rätt skjortor

Att hitta rätt storlek och modell på skjortor är inte alltid helt enkelt. Det kan därför vara på sin plats med en guide till vad som är viktigt när det är dags att utöka garderoben.

Det finns ett antal viktiga aspekter att tänka på vid köp av skjortor. Inte minst handlar detta om elementära saker som att hitta rätt storlek. Sedan tillkommer andra frågor som typ av krage och vilket tyg, vilken manschett och om det ska vara dolda knappar eller inte. Vi börjar dock som sagt med det elementära, att hitta rätt storlek.

Storlekar på skjortor anges i Europa i centimeter, och det är kragmåttet som avses här. För att hitta rätt storlek börjar du med att ta ett måttband och mäter omkretsen på din hals. När du har måttet kan du börja titta på skjortor med rätt mått. Tänk på att du inte ska kvävas när du knäpper översta knappen. Lägg därför gärna på någon centimeter på måttet. Det är inte ovanligt att rådet är att kunna få in två fingrar mellan krage och hals; detta är dock ett väldigt relativt mått då fingrars tjocklek varierar. Lägg inte på mer än 1,5 centimeter från ditt halsmått, då riskerar skjortan att se för stor ut.

Försök att alltid få till rätt ärmlängd på dina skjortor. Fel längd kan förstöra hela intrycket av skjortan. Ärmen på dina skjortor ska täcka handleden även när armen är böjd. Däremot ska inte ärmen lägga sig på handryggen vid utsträckt läge. Tänk också på att manschetten ska kunna flyta över handleden utan problem, detta är extra viktigt att tänka på för dig som bär armbandsur.

Sedan kommer naturligtvis passformen på skjortor in, det är omöjligt att inte komma in på ämnet. Har du fel passform spelar det ingen roll hur dyr skjortan är – eller ser ut att vara – den kommer ändå att uppfattas som fel. En bylsig skjorta kommer aldrig att sitta snyggt, och en för liten skjorta kommer göra att det glipar mellan knapparna över bröstet, vilket inte heller är snyggt. Se därför till att hitta rätt passform för dig, oavsett om det är super slim, slim, contemporary eller classic.

Ytterligare en aspekt att tänka på är den så förrädiska axelsömmen. Tänk på att den ska gå rakt över axelns rundning. Är skjortan för stor kommer sömmen att halka ner några centimeter på överarmen, vilket ger ett dåligt intryck. Är skjortan för liten kommer sömmen hamna uppe på axeln, vilket begränsar din rörlighet. Se därför till att sömmen hamnar rakt över partiet där din arm går ihop med axeln, då kommer dina skjortor att sitta som snyggast.

Förhoppningsvis är det här information som du kan ha nytta av när du ska välja ut skjortor som passar dig i framtiden. Har du dessutom hittat en modell och en storlek som passar, då är ett tips att hålla sig till den. Det gör att du enkelt kan beställa över nätet och samtidigt veta att den nya skjortan kommer sitta som gjuten.

Glöm sen inte att ta hand om din skjorta. Ett så elegant plagg behöver mycket kärlek och omtanke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *