Bli projektledare över ditt liv!

Att styra sitt liv i rätt riktning är ett stort projekt. Ofta om hösten finns det risk att vi fastnar i en depressiv och nedstämd fas, eftersom vi påverkas så mycket av allting runt omkring oss, framförallt när det gäller vädret i det här landet. När andra viktiga saker kanske inte fungerar som de ska, arbetet, familjen eller bostaden, så är det lätt att livet hamnar i en negativ riktning. Det är då det gäller att styra om och bli projektledare över ditt liv.

Jag talade för en tid sedan med en bekant som arbetar med projektledning på Moment, ett företag i Stockholm som erbjuder projektledare på konsultbasis till olika projektorganisationer. Han menade att det inte är så stor skillnad på att leda sitt eget liv eller ett projekt inom företagsvärlden, allting utgår nämligen från samma sak. Det handlar först och främst om att våga ta ledarrollen och att våga styra projektet åt rätt håll.

Skillnaden är att inom företagsvärlden är det enklare att hitta rätt projektledare till rätt projekt. När det gäller ens eget liv hänger det på att du själv kan ta rollen som ledare på ett bra sätt och då handlar det snarare om en personlig utveckling och att stärka din egen kompetens. Utmaningarna är annars de samma. Det finns krav som alla projekt måste leva upp till. Det finns förväntningar från omgivningen. Det finns svårigheter i de förutsättningar vi sitter med. Och det finns konkurrens från andra som det gäller att hänga med i.

En kvinna och en man tar en selfie

Det krävs medmänniskor runt dig för att du ska kunna vara den personen du vill vara.

Men oavsett vad målsättningen är med ditt personliga projekt handlar det om att ta över ratten och styra åt rätt håll. Jag tycker om det engelska uttrycket ”step up to the plate” som jag antar är en referens från baseboll. Det finns ingen riktigt bra svensk översättning, men jag hoppas ni förstår innebörden. Våga kliva upp på den mentala scenen och våga vara din egen projektledare. Om du varje dag utvecklar din disciplin och ditt ledarskap över dig själv, så kommer du bli mer trygg i den roll, både som människa i största allmänhet men också mot andra, i hemmet och på arbetet.

För till sist ska vi komma ihåg att inga projekt inom företagsvärlden klarar sig enbart på en stark projektledare. Det krävs en bra och pålitlig grupp runtomkring – precis som det krävs medmänniskor runt dig för att du ska kunna vara den personen du vill vara. Så ta klivet och bli din egen projektledare – men glöm inte bort att göra det i kombination med dina medmänniskor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *