Vad vet du egentligen om kryddor?

Idag ska vi gå igenom något som varit en viktig del av mänsklighetens historia när det kommer till mat och dryck. Ja kanske till viss del även för människans överlevnad i tusentals år.

Först kanske vi ska klargöra vad en krydda är. En krydda består av ätliga delar av olika växter. Kryddorna används vanligen till mat och syftet är att påverka smak, arom och färg. Kryddor kan även förlänga hållbarheten på produkter. Ibland används även kryddor till medicin, som färgämnen och vid tillverkningen av parfym. Många skulle nog gissa att salt är den vanligaste kryddan, men eftersom vanligt bordssalt består av mineralsalt så räknas det faktiskt inte som en krydda.

Hur länge har människan smaksatt sin mat med olika kryddor då? Jo längre än man kan tro. Arkeologer har hittat spår av kummin på utgrävningsplatser som är 6000 år gamla. Dessa utgrävningar har skett i Europa. I Mesopotamien (nuvarande Irak) och Egypten användes kryddor med avlägset ursprung också tidigt.  För 4000 år sedan så transporterades exotiska kryddor längs den så kallade sidenvägen till Mellanöstern och Mindre Asien för vidare transport till Europa. Det var från början araberna som dominerade kryddhandeln och fick därmed också monopol på kryddhandeln från Asien.

Eftersom kryddhandeln med åren innebar en stor ekonomisk vinning så ökade också intresset för importen av kryddor i Europa. När korstågen började på medeltiden så gav det de norditalienska handelsstäderna en möjlighet att slå sig in på kryddmarknaden. När Konstantinopel erövrades och förstördes 1204 så fick man kontroll över Bysans (romarriket på medeltiden) kryddhandel.

De kommande århundradena så fick olika länder och makter kontroll över kryddhandeln och makten förflyttades med åren. Så småningom kom dock en stabilitet på marknaden när Storbritannien blev en världsmakt på världshaven. Ostindiska kompaniet bildades och kryddor förflyttades med hjälp av dem.

Idag är vi priviligierade med en stor kryddmarknad och vi har möjlighet att beställa och köpa kryddor från alla världens hörn. Det finns många återförsäljare både på nätet och i butiker. Ett företag som säljer kryddor online är Alpnaering.

Det var dagens historialektion, hoppas ni har lärt er något nytt. Tipsa gärna om andra historiska upptäckter som vi kan skriva mer om!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *