Kampsport, träning för både kropp och själ

judo

Häromdagen följde jag med en kollega på en judoträning, min kollega har tränat judo i två år och han började samtidigt som sina barn. Jag trodde att judo skulle vara hårt och göra ont men jag blev förvånad över hur mjukt och följsamt det var. Alla var dessutom väldigt snälla och hjälpsamma, även de som hade svart bälte.

En sak som jag inte reflekterat så mycket över förrän nu är också hur mycket kampsporten är genomsyrad av att man ska vara ödmjuk och visa respekt. Jag antar att detta grundar sig i att många kampsporter har rötter från Japan och att den Japanska kulturen på något vis väg vägleder alla utövare. Väldigt fint och jag tror det är superviktigt för barn och ungdomar att förstå också.

I vilket fall så hängde jag med så gott det gick, det var väldigt mycket nytt för mig och alla övningar var otroligt jobbiga. Man jobbar ju liksom med hela kroppen hela tiden och det kräver en del koordination. Lite som att dansa, fast lite “hårdare”. Synd att många har en bild av att det bara är kriminella som sysslar med kampsport och att det ska vara farligt. Så är det ju inte alls!

Jag måste verkligen rekommendera alla att prova på någon kampsport, i alla fall judo. Det var en ögonöppnare för mig och så roligt. Jag ska fortsätta gå faktiskt, det var ju så himla roligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *